Stimati colegi parinti,


FNAP-IP s-a infiintat in octombrie 2005 si constituie platforma-suport de manifestare deschisa tuturor asociatiilor/Consiliilor reprezentative /Comitetelor de parinti si chiar al parintilor ai caror copiii frecventeaza institutiile de invatamant preuniversitar din Romania: gradinite, scoli, licee, alte forme de invatamant. FNAP-IP functioneaza ca asociatie cu personalitate juridica, in temeiul dreptului de asociere prevazut de Constitutia Romaniei, Ordonanta Guvernului nr.26/2000 (modificata) cu privire la asociatii si fundatii si cu Decretul nr.31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice si functioneaza pe baza Statutului propriu.


Avem membri din toate colturile tarii. In activitatea noastra ne bazam pe faptul ca, noi, parintii, nu putem sta deoparte atunci cand este vorba de viitorul copiilor nostri si de aceea ne mobilizam cu totii si ne implicam, intr-un mod organizat, in procesul educational si in luarea deciziilor ce privesc invatamantul romanesc preuniversitar.


Intentionam sa ne implicam si am reusit acest lucru, in toate proiectele care privesc invatamantul preuniversitar romanesc, in interesul copiilor nostri, bazandu-ne pe experientele de viata, profesionale ale tuturor membrilor nostri. Avem avantajul ca printre noi se afla specialisti din toate domeniile de activitate, insufletiti de dragostea pentru copil. Ne dorim sa ne facem ascultati si sa ne impunem prin profesionalism, obiectivitate si corectitudine. Am tras deja semnale de alarma care s-au adeverit in practica: infrastructura scolara precara, insuficienta motivare si lipsa unei evaluari echitabile, corecte, competente si consecvente a personalului, incapacitatea sistemului de a gestiona problemele de securitate a copiilor in scoli, programe si planuri de invatamant incarcate.


FNAP-IP si-a propus sa se implice efectiv, devenind organ consultativ, in analiza si dezbaterea proiectelor de legi, regulamente, reglementari care privesc decizia in actul de invatamant, pana la a coaliza interesele parintilor, elevilor si profesorilor in promovarea unor initiative legislative, menite sa contribuie la cresterea nivelului calitativ si modernizarea invatamantului preuniversitar romanesc, in concordanta cu standardele Uniunii Europene. Participam la sedinte Comisiei de Dialog Social ale MECTS si luam parte la deciziile cu privire la invatamantul preuniversitar din Romania. Dorim sa ne implicam in sprijinirea si promovarea initiativelor, proiectelor, studiilor si metodologiilor de succes ale asociatiilor de parinti, ale consiliilor reprezentative ale parintilor, copiilor si profesorilor, care vizeaza aducerea invatamantului romanesc la nivelul de competenta si aplicatie necesar cerintelor societatii moderne. Obiectivul major este acela de a deveni parteneri reali, egali si viabili, implicati alaturi de MedC, sindicatele din invatamant, societatea civila, in a oferi copiilor nostri suportul necesar si obligatoriu pe care sa isi cladeasca cetatenia europeana.


Este în puterea noastra CA PARINTI sa ne unim eforturile, sa ne facem auziti în mod corect si nedistorsionat vocile, sa contribuim la concretizarea unei reforme care a început, teoretic, dar care trebuie abordata sistemic, strategic, si, mai ales, fara tratarea copiilor nostri ca "generatii de sacrificiu"! Ei nu au nici o vina?!